21 Ekim 2008 Salı

KOBİ'ler yeni pazarlara açılmalı




Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yaşanan durgunluk nedeniyle beklenti içine giren KOBİ'lerin önümüzdeki süreçte gözünü dışarıya çevirerek, yeni pazarlara yönelmesi gerektiğini bildirdi.

Develi, 2008 yılına büyük umutlarla giren KOBİ'lerde büyük bir kaygı ve beklentinin hakim olduğunu söyledi.

Son dönemlerde ABD'deki finans piyasalarında başlayan ve Avrupa ülkelerine yayılan global krizin KOBİ'lerin hedeflerine ulaşması noktasında sorun yarattığını ifade eden Develi, "2008, kriz nedeniyle insanların önünü görmekte zorlandığı bir süreç olarak geçiyor. Özellikle son bir aydır yeni yatırım yapmak isteyenler ciddi boyutlarda tedirginlik yaşıyor" dedi.

Tüm sektörlerde durgunluk yaşandığını anlatan Develi, şöyle devam etti: "Teşvik politikaları acilen gözden geçirilmeli. Önümüzdeki yıl sıkıntıların sürmemesi için insanlar rahatlatılarak yatırımlara devam etmelerini sağlanacak önlemler alınmalı. Ayrıca yaşanan durgunluğu aşabilmek KOBİ'ler de kendi imkanlarıyla yeni pazarlara yönelmeli. Bu konuda, özellikle otomotiv sektörünün işlevi son derece önemli. Çünkü Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatının yüzde 65'e yakınını elinde bulunduran otomotiv sektörü, özellikle Afrika pazarlarını düşünmesi lazım. Sıkıntıları aşabilmek için yeni yılda KOBİ'ler dışarıya gözünü dikip, yeni pazarlar yaratmalı."

Develi, bunların hayata geçirilememesi halinde sektördeki durgunluğun önümüzdeki yılda daha da artacağını kaydetti.

Hiç yorum yok: